Majlis Pakatan Rakyat

Majlis Pakatan Rakyat
Cahaya Keadilan & Kemenangan Pasti Terbit ; Negara ini mesti berubah. Mungkin kita kalah dalam satu atau dua pertempuran, tapi saya yakin kita akan memenangi peperangan ini,"ANWAR IBRAHIM"

Saturday, September 5, 2009

Isa Samad Akan Bangkit.......!!!!!

Pilihanraya Kecil ke-9 akan diadakan di Bagan Pinang, Port Dickson, berikutan meninggalnya ADUN mukim tersebut, YB Azman Mat Nor. Bagan Pinang merupakan kubu UMNO dengan undi pos 5.000 (klik) lebih. Atas kertas kerusi Umno BN terlalu sukar di tembusi. Tetapi kuasa Allah siapa yg tahu. Terutama kini UMNO BN terlalu banyak melakukan kesilapan dgn pengunaan kuasa yg terlampau-lampau, sombong dan rakus.Sebelum ini, PRK-PRK diadakan di kawasan-kawasan yang kalaupun dahulunya kubu, akibat perjalanan masa, sejarah dan pola kepedudukan, telahpun bertukar menjadi lubuk Pakatan, seperti Parlimen Gopeng serta kerusi-kerusi wakil rakyat sekitar Permatang Pauh.

Soalnya, adakah UMNO dan BN mampu memilih calon sesuai untuk bertanding di DUN tersebut? Pilihan calonlah amnya kelemahan terbesar UMNO sejak PRU-12 lagi. Di 3 dari 8 PRK sebelum ini, faktor kelemahan calonlah menjadi punca kekalahan, terutama sekali di Kuala Terengganu dan Permatang Pasir. Pada satu-satunya PRK di mana UMNO hampir menang, calon dipilih tepat, malangnya terkena tempias kebencian terhadap Ketuanya yang merupakan ikon korupsi.

Di Bagan Pinang, sudah ada 2 calon, anak-beranak(!) yang sedia sesuai untuk diketengahkan. Kedua-duanya mempunyai ketokohan, kebolehan dan latar-belakang menarik lagi tidak memalukan. Yang bapa mempunyai sejarah curahan jasa kepada masyarakat setempat. Yang anak pula profesional berjaya, petah berbicara baik lantang di pentas mahupun berbisik seberang meja dan sudah mula membela sebagai Naib Ketua Pemuda.

Tan Sri Isa Samad, sang bapa, kini pasti dibibir para pemimpin UMNO sebagai calon paling tepat, memandangkan beliau bukan sahaja sekadar Ketua Bahagian Teluk Kemang di mana terletaknya Bagan Pinang, malah pernah menjadi MB Negeri Sembilan seketika dahulu. Sang anak, Mohd Najib bin TS Isa, juga bukan calang-calang orangnya, lucu, peramah dan tak kurang ketokohan sehingga berdiri sebagai calon ulung Pemuda UMNO Negeri Sembilan ke pemilihan exco Pemuda.

Tan Sri Isa Samad di majlis kepimpinan bersama Datuk Puad Zakarshi, Datuk Mukhriz Mahathir dan Ayah (Tan Sri Sanusi Junid - di luar gambar) menjelang pemilihan UMNO 2008

Menarik sekali, kedua-dua anak-bapa ini juga pernah menjadi mangsa percaturan politik seorang ikon politik durjana yang terkemuka dari Rembau. Punyalah bimbang si durjana tersebut akan 'persaingan' dari sang bapa untuk menjadi Perdana Menteri, sehinggakan TS Isa dimalukan oleh Lembaga Disiplin UMNO kongkongan rejim Pak Lah dan digantung keahliannya. Si anak pula dimatikan harapan menangnya pada pemilihan Pemuda UMNO baru-baru ini.

Akan tetapi, sejarah kemelut UMNO ini tidak menjejaskan, malah meningkatkan lagi daya tarik calon-calon berdua kepada pengundi. Bukan sahaja anak tempatan yang disegani, tetapi jauh dari berkait dengan anasir-anasir negatif dalam UMNO, mereka malah dimusuhi dan pernah dimangsai ikon-ikon korupsi yang dibenci rakyat tersebut! Kalaupun ada calon lain yang leih baik dari dua ini untuk UMNO, diharap diketengahkan, tetapi tak mungkin ada yang jelas musuh ikon korupsi!

Soalnya sekarang, sang bapa atau anakkah akan dipilih untuk tampil ke hadapan? Lazimnya dalam UMNO, selagi sang bapa berumur politik, sang anak puas berlegar di tepi pentas, bersedia tetapi tak gopoh untuk ke arena kuasa. Oleh itu, kemungkinan besar TS Isalah bakal dipilih di antara mereka berdua. Namun, memandangkan TS Isa sudah ke peringkat Parlimen sekaligus memegang kedudukan Naib Presiden UMNO sebelum ini, mahukah beliau kembali ke Negeri?

Dalam senario beginilah, mungkin pintu akan dibuka untuk sang anak, Mohamad Najib, menampilkan diri sebagai calon. Umur politik sang bapa mungkin masih ada, tetapi di tahap yang berbeza. Penampilan Najib juga akan memberi kesempatan untuk UMNO menunjukkan bahawa ia juga dipelopori pemuda yang berwibawa, profesional, berkebolehan dan walaupun anak pemimpin, tidak gemuk rasuah serta hidup-mati di riba kuasa orang tuanya semata-mata.

Sewaktu Tan Sri Samad menziarahi arwah Yb Azman, turut hadir

MB Mohammad Hassan (Klik)
dan beberapa exco termasuk YB Samad Ibrahim. Riak muka antara Isa dan Mohammad agak dlm gelisahan, maklum mereka berdua dlm kem yg berbeza. Isa dilihat adalah dari barisan mantan PM Mahathir dan Najib, manakala Mohammad dari barisan mantan PM Pak Lah dan Khairy. Kita tengok sape yg kene.

Kita berentap(klik) kembali di Bagan Pinang...& Kami mengalu-alukan Selamat datang ke Negeri Sembilan.....insya'Allah...

@PR Juasseh/Jemapoh@

2 comments:

hajitarmizi said...

A hingga Z korup, baik tak payah bertanding.buat malu dan ditelanjangkan lawan nanti. cukuplah.hidup pun dah senang, lebih baik bersiap untuk jumpa Malikat; dan cari tapak kubur yang boleh juak-juak UMNO ziarah.

chuaw@i said...
This comment has been removed by the author.