Majlis Pakatan Rakyat

Majlis Pakatan Rakyat
Cahaya Keadilan & Kemenangan Pasti Terbit ; Negara ini mesti berubah. Mungkin kita kalah dalam satu atau dua pertempuran, tapi saya yakin kita akan memenangi peperangan ini,"ANWAR IBRAHIM"

Tuesday, March 2, 2010

Rancangan Umno Yang Hampir Berhasil

SHAH ALAM 2 MAC:

Perbuatan membeli Ahli Parlimen yang galak dilakukan Barisan Nasional (BN) semata-mata bagi memperoleh mandat dua pertiga dalam Parlimen bukan sahaja tidak bermoral bahkan bertentangan dengan semangat demokrasi.

Pujukan dengan menyogok wang ringgit menunjukkan Umno BN terdesak untuk memenangi pilihan raya umum akan datang melalui proses gerrymandering atau memanipulasi komposisi pengundi di sesebuah setempat.

Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail yang pernah mengalami pengalaman itu tapi teguh dalam perjuangan menyifatkan perbuatan Umno Bn itu, mengancam keutuhan demokrasi berparlimen.

Malaysia Today hari ini mendedahkan proses membeli Ahli Parlimen Pakatan Rakyat didalangi Hamdan, sepupu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Hamdan dikatakan bekerjasama rapat dengan Cawangan Khas dan Penyiasat Tentera.

Blog itu mendakwa Hamdan telah dianugerah Kudat IPP bagi membiayai proses pembelian pemimpin Parti Keadilan rakyat.

"Ini adalah satu tindakan yang cukup berbahaya. Kita ada sistem demokrasi, jadi kita kena pulangkan kepada rakyat. BN mempermainkan rakyat dengan mempergunakan teknik membeli ahli parlimen.

"Motifnya cuma satu. Untuk supaya cukup majoriti dua pertiga dan ubah persempadanan pilihan raya. Tujuan untuk apa? Untuk menang pilihan raya," kata Azan kepada TV Selangor.

Azan juga menganggap situasi itu meletakkan rakyat sebagai mangsa percaturan politik Umno BN yang rakus untuk mengekal kuasa yang semakin menjauh.

"Amat malanglah kepada rakyat negara malaysia kalau institusi legislatif, legislator, pembuat dasar dalam parlimen dibenarkan memasuki unsur yang sangat tidak bermoral dengan wang," katanya.

"Kita ini kalau nak berkuasa dalam negara kita kena pulangkan kuasa kepada rakyat. Itulah namanya demokrasi," kata beliau.

Blogger kontroversi, Raja Petra Kamarudin mendakwa, Umno sedang berusaha bersungguh-sungguh untuk membeli wakil rakyat Pakatan bagi membolehkan mereka kembali dengan kuasa dua pertiga.

Kuasa dua pertiga ini diperlukan untuk meluluskan persempadanan semula kawasan pilihan raya yang bakal digunakan untuk menumpaskan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum akan datang.

Persempadanan semula kawasan pilihan raya ini pula dibuat dengan cara gerrymandering.

(Gerrymandering adalah kaedah persempadanan kawasan pilihan raya yang dibuat sedemikian rupa untuk menyusun para pengundi untuk kepentingan pihak tertentu yang menghasilkan bentuk yang luar dari biasa)

Menurut perlembagaan, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhak membuat persempadanan semula kawasan pilihan raya pada setiap lapan tahun sekali.

Kali terakhir ia dibuat adalah pada tahun 2003 iaitu sebelum pilihan raya 2004 berlangsung. Hasilnya, BN menang besar dalam pilihan raya itu.

Pencapaian Barisan Nasional (BN) akan sentiasa bertambah baik dalam pilihan raya yang diadakan selepas persempadanan semula kawasan pilihan raya melalui gerrymandering ini.

Ia berlaku menjelang pilihan raya 1986, 1995 dan 2004. Dalam kesemua pilihan raya tersebut, pencapaian BN sentiasa lebih baik dari pilihan raya sebelumnya.

Menurut Raja Petra dalam tulisannya, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur telah dipisahkan dari Selangor untuk memecahkan kuasa politik Cina di Selangor dengan mengumpulkan mereka di Kuala Lumpur sahaja.

Ia dibuat ekoran kejatuhan Selangor ke tangan pembangkang pada pilihan raya 1969.

Pengalaman PAS

Sementara itu, mengikut pengalaman PAS pula, dua tokoh penting PAS telah hilang kerusi Parlimen mereka akibat dari persempadanan semula kawasan pilihan raya ini iaitu Haji Mohamad Sabu di Kuala Kedah dan Datuk Mahfuz Omar di Pokok Sena.

Kedua-duanya telah menang di kawasan tersebut dalam pilihan raya 1999. Ia ekoran sokongan kuat Melayu kepada PAS dalam pilihan raya tersebut.

Bagi memecahkan pengundi Melayu, beberapa kawasan Cina di Alor Setar telah dimasukkan ke kawasan parlimen Kuala Kedah dan Pokok Sena dalam persempadanan semula kawasan pilihan rayan 2003.

Terbukti ia berjaya dan kedua-duanya kalah dalam pilihan raya 2004. Namun Mahfuz yang terus bertanding di Pokok Sena dalam pilihan raya 2008 menang selepas pengundi Cina pula lari kepada pembangkang dalam pilihan raya itu. Mohamad Sabu kalah dalam pilihan raya itu kerana dia bertanding di Kuala Terengganu dan bukannya di Kuala Kedah.

Menjelang PRU 13

Kini, menjelang pilihan raya umum ke 13, Umno dan pakar-pakarnya sedang menyusun semula strategi untuk persempadanan semula kawasan pilihan raya . Tanpa kuasa dua pertiga Parlimen, ia tidak akan berjaya. Maka datanglah usaha ini, membeli seramai mungkin wakil rakyat Pakatan Rakyat.

Menurut Raja Petra, "Orang di belakang 'shoping spree' membeli anggota Parlimen Pakatan Rakyat ini adalah Hamdan, sepupu Najib, yang telah diberikan Kudat IPP sebagai 'cash cow' untuk membiayai 'shoping spree' ini."

Menurut Raja Petra, Hamdan bekerja rapat dengan Special Branch (Cawangan Khas) dan Military Intelligence (Penyiasat Tentera).

"Orang hubungan beliau di Bukit Aman adalah Akril Sani manakala dalam Military Intelligence adalah Datuk Salleh," tulis Raja Petra.

"Nombor telefon Hamdan adalah +6012-279-5945," tulis Petra lagi.

Menurutnya, Hee Yit Fong, Adun DAP Perak yang meninggalkan partinya dibayar RM25 juta kerana peranan beliau untuk menjatuhkan kerajaan negeri Perak.

Namun, katanya, Tan Tee Beng, anggota Parlimen PKR dari Pulau Pinang yang baru sahaja keluar dari PKR dibayar hanya RM2 juta sahaja.

Why the two-thirds is crucial
Raja Petra Kamarudin

http://en.wikipedia.org/wiki/Gerrymandering.

@PR Juasseh/Jemapoh@

No comments: