Majlis Pakatan Rakyat

Majlis Pakatan Rakyat
Cahaya Keadilan & Kemenangan Pasti Terbit ; Negara ini mesti berubah. Mungkin kita kalah dalam satu atau dua pertempuran, tapi saya yakin kita akan memenangi peperangan ini,"ANWAR IBRAHIM"

Wednesday, January 27, 2010

Pandangan & Bancian Rakyat Terhadap Pakatan Rakyat

Kebelakangan ini, media massa banyak memainkan isu2 yg seolah2 PR berada dalam kacau bilau dan pentadbiran negeri di bawah PR berada dalam masalah besar.

TGNA diuji bertubi2 di Kelantan. Lim Guan Eng juga diuji di Penang. TS Khalid saban hari dikacau di Selangor. Kedah juga dianggap tidak perform di bawah PR.

PAS di war2kan mempunyai pemimpin yg bertelagah. PKR pula dalam keadaan gawat dan ahli2 yg tidak mempercayai parti kerana pentadbiran yg tidak cekap. DAP dgn isu perkauman dan menjadikan PAS & PKR sbg boneka atau alat utk kepentingan mereka.

TETAPI
di sebalik segala isu di atas, saya dan beberapa rakan membuat sedikit bancian secara rawak tentang persepsi rakyat kepada isu2 yg dimainkan.

Berikut adalah pandangan yg saya dapat. Pada anda sekalian, terpulanglah untuk menerimanya atau tidak dan mungkin anda sendiri boleh membuat bancian yg sama dgn bertanyakan pendapat2 kawan2 di pejabat, jiran2 dan juga saudara-mara di mana sahaja di Malaysia ini.

1) 75% sample size dr kalangan rakyat Selangor tidak kisah dgn apa yg berlaku di Selangor dan tetap menyokong PR kerana komen mereka, kerajaan PR di Selangor tidak boleh dihakimi selagi menerima tekanan dari kerajaan pusat. Kecuali kerajaan pusat juga PR, barulah boleh menghakimi mereka.

2) 65% sample size dari kalangan rakyat Selangor yg di atas pagar, merasa simpati dgn nasib kerajaan PR Selangor yg ditekan. Perasaan simpati ini mungkin akan diterjemahkan ke atas kertas undi pada PRU ke 13 nnt.

3) 80% sample size dari kalangan rakyat Selangor merasa lebih selesa di bawah PR dari kerajaan terdahulu. Negeri Selangor terus maju & YB2 kerap turun padang. Isu2 di media massa nampak bercanggah dengan situasi sebenar. Jadi, secara tidak langsung isu2 yg dimainkan sebenarnya memberi lebih undi kepada PR bukan sebaliknya.

4) 80% sample size dari kalangan rakyat Kelantan akan tetap mengundi PAS untuk memimpin kerajaan negeri.

5) 95% sample size dari kalangan rakyat Kelantan yg berada di luar Kelantan memberi sokongan kepada parti PAS utk terus menerajui kerajaan negeri.

6) 70% sample size dari kalangan rakyat Penang masih memberi peluang kpd PR utk terus memimpin kerajaan negeri.

7) 50% sample size dari kalangan rakyat Kedah memilih PR pada PRU ke 13 nanti.

Dari bancian peribadi saya dan rakan2, kesimpulan yg kami dapat:

1) PR di Selangor perlu mengekalkan dan mempertingkat performance dan insyaAllah sokongan rakyat Selangor akan kekal kepada PR.

2) Kerajaan Kelantan PAS perlu mengurangkan percakaran sesama sendiri dan terus memimpin seperti biasa dan sokongan rakyat Kelantan tetap utuh dan jitu.

3) Kerajaan Penang pula perlu lebih banyak mendekati rakyat untuk memberi penerangan dan mendengar permasa'alahan mereka dan perlu diselesaikan secara professional.

4) Kerajaan PR di Kedah tidak mendapat begitu kuat sokongan dan perlu bekerja lebih kuat & lebih agressive lagi untuk menarik sokongan pengundi atas pagar. Kerajaan PR di Kedah perlu belajar & meniru serba sedikit pentadbiran di Selangor. Negeri Kedah di Pantai Barat, jadi rakyat Kedah lebih gemar membuat perbandingan Kedah dgn negeri2 lain di pantai barat seperti Penang, Perak & Selangor dan bukannya Kelantan.

Akhir sekali, dari setiap sample size yg ditanya, 90% menyatakan bahawa isu kes liwat DSAI akan memainkan peranan penting dlm PRU ke 13. Kalau DSAI tidak bersalah, rakyat mungkin tidak ambil kisah dan mengganggap ianya selesai dan isu2 baru perlu dicari utk PRU ke 13.

Tetapi sekiranya DSAI bersalah, 90% mengatakan gelombang reformasi ke 2 mungkin akan tercetus & akan dimainkan semasa PRU ke 13, maka undi simpati, undi kemarahan & undi tidak percaya akan diturunkan di atas kertas undi nanti. Siapa yg akan dipilih, anda semua sudah ada jawapannya.

Nota: Bancian ini dibuat secara rawak ke atas kenalan, rakan2, jiran2, saudara mara & masyarakat sekeliling sewaktu urusan persendirian seperti menunggu giliran di pejabat kerajaan, pejabat pos, kedai kopi, bank, percutian di negeri2 terbabit, driver taxi/limo dan lain2. Bancian ini adalah bancian peribadi dan tidak boleh digunakan sebagai bancian rasmi. Tetapi anda semua boleh memikirnya, membuat bancian sendiri dan kemudian membuat kesimpulan sendiri. Mungkin boleh dikongsi bersama bancian peribadi anda dengan yg lain.

@sumber:fatamorgana71 Prebet

1 comment:

2ez said...

http://www.facebook.com/#/pages/Kuala-Lumpur-Malaysia/Anti-PKR-Club/197344137372?ref=mf
BACA DLM FB NIE....