Majlis Pakatan Rakyat

Majlis Pakatan Rakyat
Cahaya Keadilan & Kemenangan Pasti Terbit ; Negara ini mesti berubah. Mungkin kita kalah dalam satu atau dua pertempuran, tapi saya yakin kita akan memenangi peperangan ini,"ANWAR IBRAHIM"

Sunday, June 26, 2011

'Larangan polis tak sah, langgar perlembagaan'

UMNO BN cukup tertekan....Rakyat semakin matang dan bijak dengan haq yang telah diperuntukan dalam perlembagaan negara. Taktik lama peras ugut semakin tidak berkesan,

Malah Khairy dengan pemuda UMNO nya akan berhimpunan sama untuk bersama-sama himpunan "BERSIH" walau pun KDN Hishammuddin telah memberi signal amaran.

Rakyat bukan nak berperang dengan kerajaan,,,,cuma nak bersama-sama rasa tangung jawab menghantar memorundum membaiki sistem SPR yang semakin cacat dan untuk menambah baik sistem yang sepatutnya lebih pratikal untuk di lihat dan berjalan dengan lebih adil.

Apakah berhimpun di negara ini hak mutlak UMNO BN sahaja...Apa bezanya himpunan sejuta belia tempohari di benarkan, disamping pemimpin2 beliau mengambil ruang mengkritik dan mencemuh Pakatan Rakyat. Atau Umno BN sendiri tidak faham haq2 dalam perlembagaan dengan tidak langsung menghina perlembagaan tersebut.

Pakar perlembagaan Abdul Aziz Bari berpendapat tindakan pihak polis malarang perhimpunan BERSIH pada 9 Julai depan bukan sahaya tidak sah, malah melanggar perlembagaan.

"Mereka bertindak secara tidak sah apabila secara umum memaklumkan tidak akan mengeluarkan permit.

NONE"Sebagai pihak berkuasa awam, mereka hanya boleh membuat keputusan apabila permohonan dibuat," kata pensyarah Universiti Islam Antarabangsa itu kepada Malaysiakini.

Abdul Aziz (kanan) menjelaskan, bawah perlembagaan, polis perlu menimbangkan setiap permohonan permit dan tidak patut membuat sebarang pertimbangan tidak wajar.

Beliau berhujah, polis membuat penghakiman awal berhubung perkara itu dan sekali gus menentang undang-undang.

Paling teruk apabila ia bertentangan dengan hak yang dijamin dalam perlembagaan.

Katanya, mengikut Perkara 10(1)(b) Perlembagaan Perskutuan, polis tiada sebarang hak melarang perhimpunan aman yang dijamin.

"Hatta mahkamah juga tidak boleh melakukannya," kata pensyarah undang-undang itu.

No comments: